Barbara Schouten

Process & Quality Manager

Barbara Schouten is Service Manager en Proces & Servicedesk Consultant. In deze functies is zij enerzijds verantwoordelijk voor de geleverde dienstverlening en optimalisatie hiervan naar de klant en anderzijds geeft zij advies aan PEAK-IT om processen en services te verbeteren voor onze klanten.  Barbara vindt het spijtig dat er zo weinig vrouwen in de IT werkzaam zijn. In dit interview vertelt zij hier meer over en legt ze uit waarom de IT juist wel aantrekkelijk is voor vrouwen.

Hoe zien jouw werkzaamheden er in de praktijk uit?

“Mijn werk is heel veelzijdig en geen enkele dag is dan ook hetzelfde. Zo houd ik mij als Service Manager onder meer bezig met het adviseren van klanten over onze dienstverlening en de geleverde services. Ik ben bijvoorbeeld als Service Manager werkzaam voor een grote Nederlandse energieleverancier met 80 werkplekken in verschillende winkels. Bij de uitrol van dit project adviseerde ik de klant over de keuze voor de hardware en zorgde ik ervoor dat de aanschaf, uitlevering, installatie, planning en communicatie soepel verliep. Buiten projecten om ben ik altijd met de klant bezig om te kijken hoe de huidige dienstverlening nog beter kan, of wij nog meer voor ze kunnen betekenen of hoe zij zelf verbeteringen kunnen aanbrengen. Dit varieert van het laten maken van nieuwe handleidingen/procesbeschrijvingen tot aan verbetervoorstellen. In mijn functie als Proces & Servicedesk Consultant kom je juist weer bij hele andere organisaties over de vloer, zoals een van de grootste Nederlandse Tomaten totaalspecialist. Hier heb ik bijvoorbeeld de IT-afdeling volledig geherstructureerd, alle processen onder de loep genomen en aangepast om er zo een volwaardige Servicedesk van te maken. Het fijne is dat beide functies elkaar overlappen en ik dus altijd bezig ben met verbeteren, innoveren en de klant te ondersteunen.”

En hoe is het dan als vrouw in de IT?

“I love it! Je hoort vaak dat de IT een mannenwereld is. Dat is wel zo, maar zo ervaar ik dat absoluut niet. Toch realiseer ik mij dat ik als vrouw soms een tandje harder moet lopen, sterk in mijn schoenen moet staan en directer moet communiceren. Je staat al direct 1-0 achter op je mannelijke collega’s. Ik merk wel dat dit gelukkig steeds minder wordt en vrouwen gelijker behandeld worden.”

Wat vind je ervan dat er zo weinig vrouwen in de IT zitten?

“Zonde! Er zijn genoeg vrouwen die goed zijn in techniek, maar helaas schrikt het nog altijd af. Als je bijvoorbeeld op een verjaardag vertelt dat je als vrouw in de IT werkt, heeft men direct een mening. Echter denk ik dat vrouwen absoluut gemaakt zijn om te werken in de IT. Als je kijkt naar de Servicedesk hebben vrouwen over het algemeen toch net even iets meer gevoel en empathie. De communicatie skills zijn er van nature al. Tevens ben ik ervan overtuigd dat een goede balans tussen mannen en vrouwen op de Servicedesk van essentieel belang is. Waar de vrouw sterk is op het stukje communicatie, zijn mannelijke IT’ers soms wat sterker op de inhoud. Men versterkt elkaar, een gemengd team is dus het beste team wat er is!”

Wat vind jij mooi aan de IT-wereld?

“De dynamiek. Er is niets zo veranderlijk als IT. Ik vind het dan ook mooi om alle innovaties op de voet te volgen en zoveel mogelijk nieuwe dingen te ontwikkelen voor onze klanten om zo het servicelevel naar een hoger niveau te brengen. Daarnaast vind ik het heerlijk dat er geen sprake is van haantjesgedrag. Ik houd er namelijk niet van om te strijden met mijn collega’s, ik wil juist samenwerken. En samenwerken is wel echt een van de kenmerken binnen de IT-wereld.”

Waarom is IT wel interessant voor vrouwen?

“Een vrouw hoeft over het algemeen alleen de theorie te leren en een man moet zowel theorie als bepaalde communicatie skills aanleren. De stof is misschien in eerste instantie wat droog, maar daar moeten vrouwen echt proberen doorheen te kijken. Want de uitvoering van de theorie is allesbehalve saai, taai en droog. Sterker nog, in de praktijk is het ineens allemaal heel logisch en echt leuk om ermee bezig te zijn. IT moet je eigenlijk echt ervaren!”

Ben jij de nieuwe collega van Barbara?

Wil jij ook een vliegende start in jouw IT-carrière? Of wil je juist de volgende stap zetten? Aarzel dan niet langer en solliciteer snel. Een van onze recruiters neemt binnen 48 uur contact met je op en wie weet tot snel!