Ghosting steeds groter fenomeen onder sollicitanten

Op: 10 sep 2019

Naarden, 10 september 2019 – Uit onderzoek onder ruim 5000 sollicitaties is gebleken dat ghosting steeds vaker op de arbeidsmarkt voorkomt. Dinsdagochtend om 11 uur staat een gesprek met een sollicitant op de agenda. Maar om 11.15 uur is de kandidaat er nog steeds niet en contact leggen lukt ook niet meer. Natascha Hollart, Corporate Recruiter bij PEAK-IT en vorig jaar uitgeroepen tot Recruiter van het jaar, vertelt meer over dit fenomeen.

Fases in ghosting

“Sinds ongeveer een half jaar gebeurt het echt regelmatig”, zegt Natascha Hollart. “Er zijn verschillende fases in ghosting. Soms hoor je niets als iemand gesolliciteerd heeft en je wilt diegene uitnodigen, soms komen ze niet opdagen op het gesprek, en soms wordt er na het gesprek ineens niet meer opgenomen. De sollicitant lijkt wel van de aardbodem verdwenen. Het kan zo zijn dat de stille kandidaat misschien elders gesprekken voert, toch niet weg wil bij de huidige werkgever of misschien bang is voor een afwijzing.”

Ghosting en krapte op de IT-arbeidsmarkt

De IT-arbeidsmarkt heeft al een tijd te maken met krapte. “Sollicitanten hebben veel keuze in de markt. Gezien wij veel met communicatieve IT-professionals om de tafel zitten die lekker babbelen, kan het natuurlijk maar zo zijn dat zij ook in gesprek zijn met een concullega.”

Desondanks de ontwikkeling van ghosting ziet Natascha er het positieve van in. “Kandidaten die niet komen opdagen en niks van zich laten horen, wil je natuurlijk niet voorstellen bij klanten. Zo weet je wel direct wat voor vlees je in de kuip hebt en dat PEAK-IT en deze kandidaat absoluut niet met elkaar matchen.”

Kleine wereld

Verder geeft Natascha aan dat ghosten niet slim is. “Bij ons hoef je daarna in ieder geval niet meer aan te kloppen. De IT-wereld is vrij klein, gezien bedrijven geregeld contact met elkaar hebben. Zo krijg ik vaak de vraag of ik iemand ken. Dus als je bij mij ghost, vergooi je mogelijk ook je kansen bij andere organisaties.”

 

Ook is Natascha Hollart geïnterviewd tijdens het programma Zakendoen bij BNR. Luister hier het fragment:
Natascha Hollart bij BNR Nieuwsradio over ‘Ghosting’