1 op 10 medewerkers heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega

Op: 06 aug 2020

6 augustus 2020, Naarden – Maar liefst één op de tien medewerkers geeft de voorkeur aan een collega die heteroseksueel is boven een LGBT-collega. Er zijn meer mannen dan vrouwen met deze voorkeur. Respectievelijk prefereert 17 en 5 procent een heteroseksuele collega. Dit blijkt uit onderzoek van PEAK-IT, uitgevoerd onder ruim 1000 Nederlanders die regelmatig op kantoor werken en die 32 uur of meer in loondienst zijn.

Vooral jongeren hebben moeite met LGBT-collega

Verdeeld op leeftijd zijn het juist de jongere medewerkers (jonger dan 30 jaar) die, ten opzichte van de oudere meer moeite hebben om met een LGBT-collega samen te werken (18% tegenover 11%). Zij prefereren dus een heteroseksuele collega. Als LGBT wordt uitgesplitst, blijkt dat één op de tien (10%) medewerkers liever niet werkt met een persoon die transgender is. 4 procent geeft aan liever niet te werken met een persoon die homoseksueel is. Mannelijke medewerkers hebben meer moeite dan vrouwen om samen te werken met iemand die transgender (14%) of homoseksueel (6%) is.

Richard Stassen, Managing Director bij PEAK-IT: “Het is zorgelijk dat er nog steeds werkenden zijn die onderscheid maken in geslacht of geaardheid. De kwaliteit van werk staat los van iemands geaardheid. De werkprestaties zijn dan ook het enige waar werkenden hun collega’s op moeten beoordelen. Daarbij zijn we er bij PEAK-IT ook van overtuigd dat diversiteit in het medewerkersbestand juist bijdraagt aan betere werkprestaties. Daarom moeten verschillen tussen collega’s juist gewaardeerd worden.”

Wil je meer weten over de resultaten uit dit onderzoek? Download dan hier het volledige rapport of een van de andere onderzoeken: